A rögtönítélő bíróság

Ez lenne az óvó néni egy személyben?

Mindennapos szituáció: Pistike és Lalika összevesznek egy kisautón. Először csak az autót huzigálják, aztán egymás pulóverét, egyre dühösebbek és vörösebbek, mindketten úgy érzik, hogy az autó az övék, mert ők játszottak vele. Aztán durvul a helyzet, az erősebbik, vagy amelyikőjük hamarabb elveszti a türelmét ütni és rúgni kezdi a másik gyereket. Az is előfordulhat, hogy valakinek segítségére siet a verésben a legjobb barátja, aztán az ő barátja, és az ő barátja… Lassan kialakul egy olyan káosz, amiben már nem is az autó a fontos, csak az,  hogy kinek lesz igaza?

Ilyenkor, vagy ezt megelőzendő már az első mondatoknál figyelőállásba helyezkedik az óvónő, és ugrásra készen áll, nehogy nagyobb legyen a baj. Ügyel arra is, hogy ne minden konfliktust ő oldjon meg, hiszen akkor nem fejlődik a gyermekekben a kompromisszum készség, vagy a konfliktus megoldás képessége. Hirtelen, mint egy akcióhős ott terem a két gyerek között és megpróbál igazságot tenni. Feltesz buta, sehova nem vezető kérdéseket, pl: ki játszott vele először? Miért nem adod oda Lalikának, ő is odaadta a lovacskát tegnap… Kit érdekel a lovacska? Egyáltalán miért kérdez? Nekik itt és most kell AZ az autó! Óvó néni fohászkodik egyet – bárcsak lenne 30 db egyforma játék mindenből! Aztán belátja, hogy ez lehetetlen és butaság is, hiszen akkor más tárgyak miatt lenne ilyen “balhé”.

Gyorsan és visszavonhatatlanul dönt: az autót a gyerekek által el nem érhető polcra teszi. Kész, meg van oldva! Meg van oldva? Elégedettek maradtak a felek a döntéssel? Na, ennek az elemzésére nincs idő az oviban. Majd este, otthon, esetleg a reflexiót írva eszünkbe jut valami okosabb megoldás. De mivel naponta több ilyen eset van (na jó, nem is), ez tűnik a legkézenfekvőbbnek. A reflektív óvó néni megnyugtató megoldása. Saját maga számára, nem a gyerekére.

Holnap veszek 10 kisautót, hátha lesz a boltban ugyanolyan. Na, ez a jó megoldás mégiscsak. Jut Pistikének is, Lalikának is, Gézukának is… Jajj, csak a lányok össze ne vesszenek a drága Elsa babán!

Ha tetszett a cikk, like-olj Facebookon!

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Leave a Reply