Keresd magadban!

Ennek a cikknek nem az a célja, hogy bárkit is le, vagy rábeszéljek bármire is.

Csupán az én óvó néniként eltöltött harminc évem tapasztalatait osztom meg veletek. Ahhoz, hogy sikeres napokat éljünk meg az óvodában együtt a gyerekekkel, nem csak azokon a módszereken kell dolgoznunk folyamatosan, ami elégetté teszi az egyént és a kis csapatot, hanem olyanokon is, amik a saját lelkiismeretünkből fakadnak, és minket is elégedettekké tesznek a munkánkban, a hivatásunkban.

Na ez a nehezebbik része a nevelésnek, az önnevelés, pedig minden ezzel kezdődik. Nehezen válunk meg a megszokott rutinos dolgainktól, a beidegződött mondatainktól, mozdulatainktól. A változásra való képesség mindenkiben ott lapul, csak meg kell próbálni magunkat külső szemlélőként is nézni ahhoz, hogy meglássuk saját hibáinkat és okulni tudjunk belőle.

Nagyon rossz megközelítés az, ha valaki elégedetten dől hátra mondván: én mindent megtettem, de a gyerekek nem úgy reagáltak. Akkor bizony korántsem tettél meg mindent, vagy nem ismered eléggé, vagy nem fejlesztetted ki magadban azt a képességet, amivel a Z generációhoz igazán hatékonyan lehet fordulni. Nyilván az ország, a kontinens, a világ különböző pontjain más-más kavicsokból tevődik össze a nevelés, mindenhol mást igényelnek a gyerekek, és a megfelelő kis kövek megtalálása mind-mind a pedagógusok feladata. Ha nem is keresik, akkor sikertelen, kudarcokkal terhes napokat, elégedetlen és együttműködésre képtelen gyermekeket hagynak maguk mögött.

Pedig amit ma elrontottál, holnap könnyen kijavíthatod. Az eredményt pedig ne várd azonnal, mert csalódott leszel, ugyanis az hosszú idő után fog megmutatkozni.

Miben? Abban, hogy egyre boldogabban érkezel a  közösségedbe, amit rád bíztak, abban, hogy megpróbálsz minden kis lélekhez megfelelő kulcsot keresni, és ha nem működött az előző, akkor ne sajnáld messzire dobni! A rossz zárakat otthon is lecseréled…

Ha tetszett a cikk, like-olj Facebookon!

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Leave a Reply