Anyák napjára

Szeretettel köszöntöm az Édesanyákat! 

Hogy mikor lettél édesanya, azt pontosan tudod, érzed. Minden rezdülésed a gyermekedért van. Tőle indul minden gondolatod és hozzá érkezik vissza. Számomra az IGAZI ÉDESANYA az, aki minden gondolatát, kívánságát alá tudja rendelni a gyermeke szükségleteinek. Aki okosan, és nem mártírkodva adja meg gyermekének mindazt, amire szüksége van, és nem többet. (Ésszel él és vásárol ajándékot, nem versenyez a szomszéd anyukákkal, egyszerűen azért, mert nem találja okos dolognak az értelmetlen, esztelen pénz költést, ajándék cunamit minden egyes alkalomkor, amikor a gyermeket ünneplik.)

Ha kisgyermeked mellett hallgattad már a szuszogását boldogan, kicsit kimerülten, ha csillapítottad lázát, bekötözted a sebeit, ha odafigyeltél a lelke sebeire és nem bagatellizáltad el a kicsi óriási problémáját, ha nem erőltettél rá olyan dolgokat, amiket nem akart, ha nem bántottad semmilyen módon sem a testét sem a lelkét, ha fáradtságod ellenére is megsütötted a kedvenc sütijét, ha igazi fészket teremtettél neki, akkor Te IGAZ Édesanya vagy. Persze előfordulnak mindenki életében rosszabb napok, pillanatok, de a te gyermeked pontosan tudja, hogy ha dühös is voltál rá, az nem volt alaptalan.

Te soha nem vártál dicsérő szavakat, mert a szívedből jöttek azok az érzések, melyek míg élsz, benned élnek. Nem vártál dicséretet akkor sem, amikor már mindenki békésen aludt, és te a házimunkát végezted,  és csak azért nem dúdoltál, hogy fel ne ébreszd az alvó fészeklakókat. Nem nézted az órát, amikor valami rendkívüli dologra kértek meg gyermekeid este, hiszen az éjszaka hosszú, és az alatt sok mindent el lehet készíteni.  Ha valami bántott, azzal nem terhelted őket, hiszen nekik is meg vannak a kis problémáik, és ahogyan nőttek, a nagyobbakkal is meg kellett birkózniuk. De szerencsére te felvértezted olyan képességekkel, melyek segítségével elboldogul, boldogul és boldog a gyermeked. A legnagyobb pajzsot pedig a szereteted adta, ami megvédi őt, amiért érdemes élnünk nekünk, édesanyáknak.

A szeretet ugyanúgy ott lehet egy levert falú házban, mint a legnagyobb palotában. A szeretetnek íze, illata, múltja és jelene van. Hisz tudod, amikor hazajönnek és belédbújnak, érzed, amikor éjszaka átköltözik a takaród alá. Te vagy a bástya, a mentsvár, a nyugalom, a béke, az az ember az életében, akit senki és semmi nem pótolhat.

Amikor cseperedtek a gyermekeid, egyre nagyobb teret adtál nekik és egyre több mindent mutattál meg a világból. Megismertetted a jó dolgokat, és óvtad a rosszaktól. Ha hírekben hallottál eltűnt, elgázolt gyerekekről, akkor a szívedhez kaptál: de jó, hogy nem velünk történt! Hát ezért vagy te igazi édesanya. Hidd el magadról, hiszen a gyermekeidben látod önmagad, és csak remélni tudjuk, hogy sokáig gyönyörködhetünk bennük akkor is, ha már felnőttek. A szeretethez csupán két szív kell. Ezt ne feledd!

Isten éltessen minden igazi Édesanyát!

Fotó: Pixabay

Ha tetszett a cikk, like-olj Facebookon!

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Leave a Reply