Így is segíthetünk az ovison, ha dackorszaka van

Triviálisnak hangzik, de valóban csak a szeretet és a törődés segíthet.

Az óvodáskorú gyerekek nevelése igen fontos feladat, hiszen ez az alapja a további fejlődésüknek. Az óvodáskorú gyerekeknek szükségük van sok szeretetre, törődésre és figyelemre, valamint rendszeres szabályokra és határokra. Fontos, hogy segítsük őket a tanulásban, az önállóság elsajátításában és a közösségi készségeik kialakításában. Nyilvánvalóan szeretik a játékokat és a mozgást, így a játékos tanulás is nagyon hatékony, mint tudjuk. Emellett fontos, hogy megadjuk nekik az alkalmat az érdeklődésük szerinti tevékenységek elvégzésére, hogy felfedezhessék a világot és kialakíthassák saját érdeklődési körüket. Tehát, amit már meg tud egyedül csinálni, hagyjuk, hogy megtegye, ne ugorjunk azonnal a segítségére, bízzunk benne, hogy el tudja végezni a feladatot.

Az érzelmi fejlesztés óvodás korban nagyon fontos, mert ez alapvetően befolyásolja a gyerekek későbbi viselkedését és érzelmi stabilitását. Az óvodás korú gyerekeknek még nem áll rendelkezésükre az a szókincs és a megfogalmazási készség, amellyel le tudnának írni érzéseiket, így fontos, hogy segítsük őket az érzelmeik kifejezésében (pl. emojik mutatásával), megértésében és feldolgozásában. Segíthetünk nekik az érzelmek megnevezésében és a megfelelő viselkedési formák elsajátításában. Például ha a gyerek dühös, segíthetünk neki abban, hogy megfogalmazza, miért  dühös, és hogyan tudnánk másképp viselkedni, ha hasonló helyzetbe kerülnénk. Az érzelmi fejlesztésben nagyon fontos szerepe van az óvodapedagógusoknak, de a szülőknek is nagy szerepük van abban, hogy segítsék a gyerekeket az érzelmeik megértésében és feldolgozásában.

Az óvodás gyerekek dackorszaka igen fontos fejlődési szakasz, amikor sok új dolgot tanulnak meg az életről és a világról. Ebben az időszakban sokat változik a gyerekek viselkedése, és sok új érzéssel és élménnyel kell szembenézniük. Az óvodás gyerekek általában a “dackorszakban” vannak, amikor nagyon fontos szerepet játszik az önállóságuk elsajátítása és a szabályok betartásának megtanulása. Ebben a korban a gyerekek szeretnek kérdezni és felfedezni a világot, és sokat tanulnak a tapasztalatok útján. A szülőknek és az óvodapedagógusoknak is nagy szerepük van abban, hogy segítsék a gyerekeket a dackorszakban. A dackorszakban lévő óvodás gyerekeknek szükségük van támogatásra és segítségre a szülőktől és az óvodapedagógusoktól.

Néhány tipp, amivel segíthetünk az óvodás gyerekeknek a dackorszakban:

 • Biztosítsunk számukra megfelelő mennyiségű pihenést és alvást, hogy energikusak legyenek és jobban tudjanak koncentrálni.
 • Segítsünk nekik megérteni és feldolgozni az érzéseiket. Ha a gyerekek megnevezik, miért érzik úgy, ahogy magukat, könnyebben tudnak velük szembenézni és megoldást találni rájuk.
 • Teremtsünk nekik biztonságos és kiszámítható környezetet, ahol szabadon kipróbálhatják az új dolgokat és kialakíthatják saját érdeklődési körüket.
 • Tanítsuk meg nekik az önállóság fontosságát, de ne kérjünk tőlük túl sokat, a képességeiknek megfelelő dolgokat kérhetünk.
 • Beszélgessünk velük és figyeljük meg őket, hogy jobban megértsük gondolataikat és érzéseiket.
 • Legyünk példát mutató szülők és óvodapedagógusok, akik jól kezelik az érzéseiket és helyesen viselkednek.
 • Ne felejtsük el, hogy a dackorszak csak átmeneti időszak, és a gyerekek sokat tanulnak a tapasztalatokból. Bízzunk bennük, és segítsük őket a nehézségek leküzdésében.
 • Szabályok megteremtése: adjunk meg egyértelmű szabályokat és határokat a gyerekeknek, amelyeket be kell tartaniuk.
 • Önállóság elsajátítása: adjuk meg nekik az alkalmat, hogy minél több dolgot maguknak csinálhassanak meg, például öltözködhessenek, ehessenek, stb.
 • Dicséret és elismerés: dicsérjük meg a gyerekeket, ha valami jót csinálnak, hogy ösztönözzük őket a hasonló jó viselkedésre a jövőben is.
 • Kommunikáció: segítsük őket a megfelelő kifejezések megtanulásában, hogy képesek legyenek megfogalmazni érzéseiket és gondolataikat.
 • Türelem: ne várjuk el tőlük, hogy minden dolgot azonnal megértsenek vagy tudjanak csinálni. Adjunk nekik időt és türelmet a tanulásban és a dolgok megértésében.

Kép: Pixabay

Ha tetszett a cikk, like-olj Facebookon!

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Leave a Reply