Osztozkodás, irigység

Ha a kisgyerek nem akar osztozkodni a játékszeren, lehet, hogy azért van így, mert még nem érti meg a megosztás fontosságát, vagy mert valami más oka van a viselkedésének. Ha szeretnéd segíteni a gyerekednek megérteni a megosztás fontosságát, akkor először is próbálj meg türelmesen magyarázni neki, hogy miért fontos, hogy megosszuk a játékokat másokkal. Emellett lehet, hogy hasznos lehet példákat mutatni neki olyan helyzetekből, amikor ő is részesült mások által megosztott dolgokból. Ha a gyerek még így sem akar osztozkodni, akkor lehet, hogy segíthet, ha megbeszélitek vele, hogy mikor lesz elérhető számára a játék, például ha vége van a játéknak, vagy ha más gyerekeknek is lehetőségük van játszani vele. Emellett lehet, hogy hasznos lehet olyan játékokat választani, amelyeket többen is egyszerre tudnak használni, és így a gyerekek megoszthatják őket egymással.

Az irigység természetes érzés, amely az emberekben gyakran felmerülhet, főleg gyerekeknél, amikor látják, hogy mások valami olyat birtokolnak vagy csinálnak, amit ők is szeretnének. Az irigység azonban kellemetlen érzés, és ha a gyerek túl gyakran érzi, hogy irigykedik másokra, az negatívan befolyásolhatja az önértékelését és az önbizalmát.

Ha a gyerek irigykedik társaira, lehet, hogy hasznos lehet megpróbálni megérteni, hogy mi okozza ezt az érzést. Lehet, hogy a gyereknek hiányzik valami, amit mások birtokolnak, vagy valami olyat szeretne csinálni, amit mások már csináltak. A megértés segíthet abban, hogy meg tudjuk mutatni a gyereknek, hogy az irigység természetes érzés, és hogy van módja annak kezelésére.

Egyes tippek, amelyek segíthetnek a gyereknek az irigység kezelésében:

  • Segítsük a gyereknek megérteni, hogy mások sikerei nem jelentik az ő sikertelenségét.
  • Mutassuk  meg a gyereknek, hogy a mások által birtokolt dolgok nem jelentik az öröm forrását, hanem az élmények és az önmagunkkal való boldogulás.
  • Ne tegyünk összehasonlítást a gyerek és mások között.
  • Tanítsuk meg a gyereknek, hogyan kérjen elnézést, ha irigykedést érez mások iránt.
  • Segítsük a gyereknek megérteni, hogy a megosztás és az adakozás másokkal jó érzést okozhat.

Ha tetszett a cikk, like-olj Facebookon!

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Leave a Reply